Arabica vs Robusta

Έτοιμοι για debate

Arabica vs Robusta;

Σας έχει τύχει να σκέφτεστε τον πρώτο γευστικό καφέ της ημέρας, να μπείτε στο αγαπημένο σας καφεκοπτείο όπου τα αρώματα να έχουν…αναστατώσει την όσφρηση σας και ξαφνικά να παγώσετε μπροστά σε άγνωστες λέξεις;
Ποικιλίες καφέ, με εντυπωσιακές μεν ονομασίες αλλά στα αυτιά ενός φυσιολογικού ανθρώπου ηχούν ίδιες, γιατί ως γνωστόν οποίος είναι έξω από τον καφέ… περιορίζεται στο να απολαμβάνει το αποτέλεσμα χωρίς τις περισσότερες φορές να γνωρίζει τα μυστικά της δημιουργίας του.
Εμείς όμως θα σας εξηγήσουμε τα βασικά ξεκινώντας με ένα…debate ανάμεσα στον Arabica (coffea arabica και τον Robusta (coffea Canephora). Πάμε λοιπόν στον Arabica:
      •     Είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία, που καλύπτει περίπου 60-70% της παγκόσμιας παραγωγής.
      •     Έχει πιο ήπια, φρουτώδη και γλυκιά γεύση με υψηλή οξύτητα.
      •     Καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο (900-2.000 μέτρα).
           •  Όσον αφορά στους κόκκους, είναι πιο επιμήκεις και έχουν μια χαρακτηριστική κυρτή γραμμή στο κέντρο, ενώ σχετικά με τη χημική του σύσταση περιέχει περισσότερα σάκχαρα και λιπίδια, που συμβάλλουν στη γλυκιά και πολύπλοκη γεύση!
Και αν το μάθημα για τον Arabica ήταν εύκολο ας δούμε και τις διαφορές με τον Robusta:
      •     Καλύπτει περίπου 30-40% της παγκόσμιας παραγωγής.
      •     Έχει πιο πικρή, έντονη και γήινη γεύση, με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη (περίπου 2 φορές περισσότερο από την Arabica).
      •     Αναπτύσσεται σε χαμηλότερα υψόμετρα (200-800 μέτρα).
      •     Χρησιμοποιείται συχνά σε εσπρέσο χαρμάνια λόγω της κρεμώδους υφής του.
           • Οι κόκκοι είναι στρογγυλοί και η κεντρική γραμμή τους είναι πιο ευθεία, ενώ έχει περισσότερη καφεΐνη και λιγότερα σάκχαρα, δίνοντας μία πιο πικρή γεύση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα παράσιτα.
Με λίγο…διάβασμα λοιπόν μπορείτε να πάρετε άριστα στις πρώτες εξετάσεις γνώσης του καφέ και να δηλώνετε υπερήφανοι που επιτέλους ξέρετε τι απολαμβάνει ο ουρανίσκος σας!