Η Ιστορία του Κακάο: Ένα Ταξίδι από την Αρχαιότητα ως Σήμερα
Γευστικό, με άπειρες χρήσεις, με μοναδικό άρωμα, το οποίο αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ο λόγος για το κακάο, που σίγουρα κάνει την εμφάνισή του στο ράφι κάθε σπιτιού, αλλά εμείς ας το ψάξουμε και ας το μάθουμς λίγο περισσότερο…
Οι πρώτοι λαοί που το τίμησαν
Το κακάο προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν ήταν οι Ολμέκοι, περίπου το 1500 π.Χ., ενώ αργότερα το υιοθέτησαν οι Μάγιας και οι Αζτέκοι. Οι Μάγιας το αποκαλούσαν “τροφή των θεών” και έφτιαχναν ένα ιερό ρόφημα από καβουρδισμένους και αλεσμένους καρπούς κακάο με νερό, πιπεριά και καρυκεύματα – χωρίς καθόλου ζάχαρη.
Κακάο ως νόμισμα και σύμβολο εξουσίας
Και τελικά πώς απέκτησε τόση αξία το κακάο; Μα για τους Αζτέκους είχε τεράστια αξία: οι κόκκοι του χρησίμευαν ως νόμισμα και προσφέρονταν ως φόρος στους ηγεμόνες. Το ρόφημα κακάο το κατανάλωναν μόνο οι ευγενείς, οι πολεμιστές και οι ιερείς. Ήταν σύμβολο δύναμης, ανδρείας και πνευματικής σύνδεσης.
Η άφιξη στην Ευρώπη
Χρειάστηκε να φτάσουμε στον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν τον Νέο Κόσμο, για να έρθει το κακάο στην Ευρώπη. Εκεί, για να γίνει πιο προσιτό στη γευστική κουλτούρα της εποχής, προστέθηκαν ζάχαρη, γάλα και βανίλια. Και τι γεννήθηκε; Μα φυσικά η σοκολάτα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Από πολυτέλεια στην καθημερινότητα
Μέχρι τον 19ο αιώνα, το κακάο ήταν είδος πολυτελείας. Με τη βιομηχανική επανάσταση, όμως, έγινε μαζικά προσβάσιμο, αλλά και πιο επεξεργασμένο, χάνοντας συχνά τα φυσικά του οφέλη.
Η επιστροφή στο αυθεντικό
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια επιστροφή στο pure, ceremonial ή craft κακάο: κακάο χωρίς πρόσθετα, με έντονη γεύση, υψηλή διατροφική αξία και σύνδεση με ευεξία και τελετουργίες. Αυτό είναι το κακάο που προσφέρεις: αυθεντικό, θρεπτικό, ζωντανό.
Και μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες, ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε ότι κακάο μπορούν να έχουν όλοι, ποιοτικό, χωρίς πρόσθετα και αυθεντικό, μόνο όσοι ξέρουν και επιλέγουν σωστά…